woensdag 10 oktober 2018

Utrecht en de Joden

Locatie: 
 Utrecht
Tijdstip: 
 9:00
Prijs: 
 € 5,00 p.p

Excursie

In tegenstelling tot Amsterdam heeft Utrecht nooit een grote en markante joodse gemeenschap gehad. Waar Amsterdam joden al eind 16e eeuw toeliet als inwoners, duurde het in Utrecht tot 1789 voor joodse inwoners mondjesmaat werden toegelaten.

De synagoge is het hart van de joodse gemeenschap. Ze wordt niet alleen gebruikt als gebedshuis maar ook als leerhuis, school en plaats van samenkomst. Voor de Asjkenazische (‘Hoogduitse’) joden is het dan ook de ‘sjoel’.
Vanaf het station wandelen wij naar Magdalenastraat, waar de huidige sjoel is gevestigd. Na ontvangst en een verhaal over de joodse geschiedenis in Utrecht, vervolgen wij onze wandeling door de eeuwen op weg naar de ‘Rechtbank’ (‘het beste terras van Utrecht‘), waar we de lunch gebruiken. Daarna via het Domplein (Academiegebouw) naar o.a. de residentie van de hertog van Alva, Lodewijk Napoleon en andere interessante punten in deze boeiende stad.
Reis- en lunchkosten zijn voor eigen rekening. Na aanmelding ontvangt u nadere details.
 
Wim de Zeeuw organiseert deze excursie. Hij is lid van de Rank en leidt al vele jaren voor V&T excursies naar het Joodse erfgoed in Nederland. Rob Kalle is onze gids in Utrecht.

Vertrek station Zetten 9.06 u, Rhenen 9.40 u

U kunt zich voor deze activiteit aanmelden door een bericht te sturen via aanmeldengeleboekje@gmail.com
 
Wilt u aangeven
uw naam
om welke activiteit het gaat
met hoeveel personen u komt
of u vervoer aanbiedt of aanvraagt
wat uw telefoonnummer is

terug